Formulier wordt verzonden Klik hier om te annuleren
Mail Menu
Melding Whatsappgroep Contact

Over Samen Zoelen

Samen komen we verder!

Samen Zoelen is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Het is op een min of meer natuurlijke wijze gegroeid uit eerdere bewonerswerkgroepen; Signaleringsgroep Zoelen en Zoelen Drugsvrij.

Zoals vaker het geval is, begon het in Zoelen vanuit een crisissituatie, namelijk de situatie rondom het dealen en gebruiken van drugs. Ouders van een verslaafde zoon waren ten einde raad. Zij riepen de inwoners van Zoelen bijeen om de ernst van de situatie duidelijk te maken en samen met politie en andere instanties de verslechterende situatie een halt toe te roepen. Hieronder het verhaal over het ontstaan van Samen Zoelen:

Zoelen Drugsvrij

Zoelen Drugsvrij is ontstaan op bovengenoemde bijeenkomst. Het was een werkgroep bestaande uit een afvaardiging van inwoners van Zoelen, medewerkers van gemeente Buren, de wijkagent, Mozaïek Welzijnsdiensten en IrisZorg. Samen maakten ze concrete afspraken om de overlast en de handel in drugs te lijf te gaan. Met succes!
Door fysieke maatregelen, zoals het aanbrengen van een gebied-verbodsbord, het repareren van straatverlichting, het leggen van een drempel, snelheidscontroles door politie en daarnaast veel ruchtbaarheid werd de ergste overlast en de aantrekkingskracht op drugsgebruikers uit de regio zeer snel tot een minimum teruggedrongen. Daarna werd het zaak de situatie te borgen.

Signaleringsgroep Zoelen

Om te zorgen dat de situatie, toen de rust voor een groot deel was weergekeerd, niet weer zou gaan verslechteren, zijn een aantal mensen uit Zoelen Drugsvrij een nieuwe werkgroep begonnen: Signaleringsgroep Zoelen.

Hierbij gebruikte eenieder zijn of haar eigen netwerk in het dorp om signalen met betrekking tot drugshandel en de overlast die dat met zich meebrengt, te verzamelen. Er werd getracht een steeds groter netwerk van extra oren en ogen op te bouwen, zodat samen met de wijkagent gewerkt werd aan een steeds veiliger Zoelen. Er werd in die tijd ook intensief samengewerkt met Mozaïek Welzijnsdiensten en de afdeling Veiligheid van gemeente Buren.

Een groot en actief netwerk opbouwen bleek niet zo gemakkelijk. Er werd gezocht naar een eenvoudige manier voor het melden van signalen. Website www.sgzoelen.nl werd gebouwd, waarop inwoners met één druk op een knop op een eenvoudig meldingsformulier terecht kwamen. De meldingen werden verzameld door de signaleringsgroep en ook direct doorgezet aan de wijkagent, die de signalen uiterst serieus en adequaat in behandeling nam. De 'gele knop' waarmee inmiddels àlle overlast en verdachte situaties gemeld kunnen worden, is inmiddels een begrip in Zoelen en is terug te vinden op diverse websites.

Zoelen werd steeds veiliger. Dit wordt gestaafd door de officiële veiligheidscijfers. Na iets meer dan een jaar vond de Signaleringsgroep het niet meer nodig om periodiek bij elkaar te komen om de situatie te evalueren. Signalen worden nog steeds verzameld, maar als werkgroep werd de Signaleringsgroep opgeheven.

 

Signaleringsgroep Zoelen
Voorzitter Astrid Smits
Secretaris Klaziena Voreux
E-mail 112zoelen@gmail.com

 

Stel een vraag

Naam*
Email*
Telefoon
Reactie
Verstuur formulier

Berichten archief

Samen Zoelen is een initiatief van
Signaleringsgroep Zoelen en Zoelen Drugsvrij